fredag 14 augusti 2009

Aqhat och anagram

Fortsätter skriva på konferensbidraget/avhandlingskapitlet om död och torka i det ugaritiska Aqhat-eposet och 2 Sam 1:21. I båda dessa sammanhang finner man hur torkan nedkallas eller uppstår som resultat av att en hjälte dör - och uttryckssätten är bitvis nästan identiska, vilket fick H. L. Ginsberg att redan 1938 föreslå en rekonstruktion av bibeltexten som skulle få den att överensstämma med den ugaritiska källan - tanken är att vi skulle ha att göra med ett gemensamt nordvästsemitiskt poetiskt idiom. Bibeltexten har "Må dagg icke falla på er, Gilboas höjder,må regn icke fukta er ...", och sedan ett textuellt egendomligt uttryck, som Bibel 2000 med stöd i en septuagintaläsning återger med "dödens berg". Ginsberg hävdar att det egenartade hebreiska uttrycket faktiskt går tillbaka på ugaritiskans "Ingen dagg, inget regn, inget virvlande i djupen". Jag argumenterar för hans linje och försöker förklara hur den hebreiska konsonanttextens w śdy trwmt (ordagrant "och fält av offer") dels kan ha varit en korrupt form baserad på det som finns i den ugaritiska texten, w šrʿ thmtm ("och virvlade i djupen", på hebreiska skulle det sista ordet dyka upp som thwmt) samtidigt som det också skulle ha kunnat ge upphov till septuagintaläsningen "dödens berg" (jag tänker mig att förlagan skulle ha en omkastning till hebreiskans tmwth/temûthâ, "död"). Andra förslag finns naturligtvis - vi får se hur det hela går!


Måste för övrigt rekommendera denna underbara anagramsite, som stuvar om namn till roliga saker på engelska. Mitt eget namn blir ju annars det klassiska "War Dane Loki" (som en god vän till mig kom på), men maskinen kom på att jag kan vara "An Ideal Work", vilket ju låter förtroendeingivande. Lite mer ... graverande ... är att man om man lägger in hela mitt namn (Carl Ola Walter Wikander) får ut motsvarigheten "Weak-willed or Carnal Rat" ...


Vad gäller palindrom har jag själv alltid tyckt att "Satan oscillate my metallic sonatas" är en rolig en. Man tänker på headbangande ungdomar när man hör den!

2 kommentarer:

Oskar sa...

Anagrammet på mitt namn är "Savior's Dark Snogs", vilket jag tycker är helt underbart. Uppenbarligen så hade Jesus och Maria Magdalena lite roligare mellan raderna än vad evangelisterna ville erkänna.

Jag menar, han var tonåring han med!

Skymning sa...

Mitt blev "irk alike spank", vilket i sig är rätt kul, men inklusive mellannamn blev det desto skummare: visste du att sharks spank snail-like anorak? Tänkte väl det.