torsdag 23 oktober 2014

Rädda instituten!

Nåddes just av den vidriga nyheten att regeringen planerar att i praktiken lägga ned de svenska medelhavsinstituten - i Rom, Athen och Istanbul - som varit och är nav i svensk antikforskning, konstvetenskap och även filologi i decennium efter decennium. Detta vore ett kulturmord av fullkomligt astronomiska mått. Instituten har varit basen för i stort sett all medelhavsarkeologi driven av svenskar (inte minst de stora etruskologiska utgrävningarna i San Giovenale och Acquarossa); de utgör basen för en stor del av den klassiska arkeologiutbildningen. De har fantastiska forskningsibliotek. De är en väg in i internationella forskningskontakter. Att lägga ned dem skulle slå så hårt mot svensk antikvetenskap och andra discipliner att det är svårt att tänka sig.

Må detta för Guds skull inte ske! Här måste vi agera! Jag uppmanar alla vänner av antikvetenskap, språkforskning, konstvetenskap och andra humanistiska discipliner att opponera sig mot detta beslut - högljutt!


TILLÄGG:
Nu finns en namninsamling mot dessa galenskaper. Skriv på, skriv på!

4 kommentarer:

Camilla sa...

Du kan väl starta en namninsamling. Jag skulle skriva på och dela den.

Gäst sa...

Här finns en namninsamling: http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Medelhavsinstitut

Anonym sa...

Tvingar riskcapitalisterna att återinverstera sina vinster från vårdsektorn och skolväsendet in i forskningsvärlden!

Anonym sa...

Just för det var ju riskkapitalisterna som la ner instituten.... Nej, det är S och MP och ev V med benäget bistånd från finansdepartementet och utan sakkunskapen från sakdepartementen. Den tidigare regeringen har tvärtom varje år hittat extra medel att ge instituten som extra stöd.