fredag 15 maj 2009

Vi, Svea, Göta och Vendes konung?

Jag tycker inte om att bli tilltalad som "ni" - så är det bara. Jag är inte Legio, ty jag är en ende, eller hur man nu skall säga :-). Butikspersonalen borde få lära sig bättre, tycker jag!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Amen!

Martin sa...

Javisst! Och alla som tror att "legio" betyder "vanligt" eller "vedertaget" måste genast dö.

Ola Wikander sa...

Ha, det visste jag inte att folk trodde...

Wulfahariaz sa...

*Jodå, det är närmast legio att ordet i fråga används på detta hårresande sätt.

Anonym sa...

Ni som tilltal är en styggelse - det finns människor som tror att det är ett artigt tilltal. Så är det definitivt inte. Jag (60+) upplever det som ett lätt snobbigt försök att distansera sig. Blev uppfostrad att nia obekanta människor men tyckte att 60-talets "du-reform" var en stor lättnad.

Mina föräldrar däremot tillhör den (enda?) generationen som har varit bekväma med "ni" men också de duar numera alla. För min farmor, född runt 1900, var "ni" en förolämpning. Hon tilltalade alla utanför närmsta kretsen med titel eller "herr/fru" vilket var det artiga i hennes kretsar: "Doktorinnan", "fru Nilsson" till hembiträdet. Förnamn användes inom familjen, närmsta vännerna, barn och unga. Hon duade inte ens sin man: "Tycker Torsten att vi ska ... ", pappa sa aldrig "du" till sin mamma! "Ni" användes aldrig. Jättebesvärligt! Mormor, arbetarklass, sa "du" till jämlikar men när det krävdes använde också hon titel. Inte heller hon sa gärna "ni" och då alltid med visst förakt.

Hur man tilltalar människor är intressant - det är också stor skillnad mellan olika språk.

Anonym sa...

Jag jobbar ibland i kassa, och emellanåt blir jag lite osäker hur jag ska tilltala de kunder som inte kommer ensamma, men endast en av dem sköter snacket med mig. Jag säger nog oftast "ni" med båda i åtanke, men undrar ibland om det uppfattas annorlunda...?

Martin sa...

Jag och min kompis Jonathan (Lindström, författaren, kan jag tillägga), stod en gång i konsumkön. Kassörskan frågade då lite släpigt, "Är ni tillsammans?". Jag svarade då kokett, "Nej, hihi, vi är bara vänner." Jonathan blev generad.