tisdag 9 december 2008

Cirklar i säden - cirkelmakare finns än idag!

Den judiske cirkelmakaren, undergöraren och huvudpersonen Jechiel ben Amittai i min och min fars antika roman Poeten och cirkelmakaren skulle nog bli förvånad om han hade kunnat se hur hans yrke ("cirkelmakaren") beskrivs på websidan www.circlemakers.org. Tyvärr handlar det inte om någon fiktiv gudsman från 30-talet f.Kr. som i vår roman utan om fenomenet med så kallade "Crop Cicles" - stora mystiska cirklar i sädesfält. Se där hur språkliga begrepp kan vandra: I Talmud (och senare i romanen) är en cirkelmakare en person som ritar en cirkel på marken och ber Gud om regn eller andra nyttigheter, men idag är det en person som gör märkliga cirklar i säden - cirklar som senare kan få folk att tro att UFO:n varit framme. Outgrundliga äro vokabulärens vägar.

Och så har tidningen Vi frågat företrädare för olika akademier (svenska, gastronomiska, deckar-, serie- etc.) efter bra julklappstips. Gunnel Engvall från Kungliga Vitterhetsakademien tycker att min bok om indoeuropeiska språk är en bra gåva under granen - se där! Och här är länken.

1 kommentar:

Martin sa...

Det har Gunnel rätt i. Hon är professor i franska, så hon har koll. En dag i veckan jobbar vi i rummen intill varandra, skilda endast av en stor samling kitschigt konsthantverk från omkring år 1900.