onsdag 19 december 2012

Roliga och positiva recensioner av Serafers drömmar

Här har jag samlat några länkar till roliga tidnings- och bloggrecensioner (med citat) av min fantastikroman Serafers drömmar (som är ute både i tryck och som e-bok):

Johanna Koljonen i Sydsvenskan:
"De etiska spörsmål handlingen tvinnas runt är högaktuella för vår tid. Kan ständig övervakning av medborgarna motiveras med rikets säkerhet? Var går gränsen mellan genetisk design av människor och eugenikens rashygientänk? Och vad gör man med sin upplysta despot när han tappat greppet? Romanen kan läsas allegoriskt på fler än ett plan men fungerar samtidigt ypperligt som ett underhållande äventyr. [...]

Actionsekvenserna är enormt spännande, bilderna väldigt suggestiva och det sexuella innehållet riktat till vuxna. Ursula K LeGuin är uppenbarligen en av förebilderna, i kapitelmotton förekommer såväl filmen "Fight Club" som Nietzsche, och jag anar både tematiska och visuella referenser till Marvels superhjälteserier, hanterade med den äran. Håller intrigbygget genom hela trilogin kan detta bli riktigt, riktigt bra." 


Bloggen Johanlindback.com :
"De drygt 400 tätskrivna sidorna innehåller ett antal oväntade vändningar, och även om läsaren kan räkna ut en del under resans gång blir det aldrig förutsägbart. Författaren lyckas skickligt bygga upp spänningen och behålla den boken igenom, samtidigt som många etiska frågor ställs längs vägen. Utan att säga för mycket kan jag även säga att jag blev mycket överraskad av slutet [...] Den är välskriven, genomtänkt och slutet bäddar inför en spännande fortsättning i del två av den planerade trilogin."


Göteborgsposten:
"Boken är som mest intressant när man reflekterar över dess paralleller till vår verklighet i form av övervakningsstat (i frihetens namn), genetiska experiment och försök att förändra det teknologiska paradigmet. Det uppstår en rad högintressanta tankar när fiktionen avläses genom peak oil-frågan och idéerna att rädda världen genom att styra klimatet i rätt riktning via ytterligare våldsamma ingrepp i naturen. Ett filosofiskt lager kring språklig kommunikation, möjliga världar, civilisationers uppgång och fall och potentiella framtider skapar även andra dimensioner i verket."

Norrköpings tidningar:
"Språkbruket är avancerat, karaktärerna nyanserade och intrigen stundtals väldigt spännande [...] Det som får Ola Wikanders bok att stå ut bland andra i genren är hans skaparglädje. Den lyser igenom och är svår att värja sig mot."

Bloggen Smutstiteln:
"Den absoluta behållningen med denna roman är språket. Det är en ren fröjd att få läsa en berättelse som känns så genomarbetad utan att det känns det minsta konstlat [...] [Det är] svårt att ändå inte fastna för berättelsen och detta på grund av karaktärerna. De rör sig i gråskalan och ingen är speciellt svart eller vit. Styrkan hos dem är att de är så pass självreflekterande och det ska bli spännande att se hur de kommer att utvecklas."


Nättidningen Kulturdelen:
"Fantasyverket Serafers drömmar är en mycket mörk och ambitiös historia. [...] Det är en mörk historia som med sina nedslag i vetenskap och astrologi får mig att tänka på Den mörka materian av Philip Pullman. I likhet med Pullmans trilogi dyker Wikander också ner i olika existentiella frågeställningar om ursprung, kärlek, vänskap, ondska, godhet, liv och död. [...] Det jag främst gillar med den här boken är att den tar sig själv på allvar. Wikander har skrivit en saga full med påhittade människor, städer, magier, väsen och yrkestitlar. Utan att skämmas riktar han den till vuxna och gärna lite intellektuella sådana. Det är ju toppen. Och ovanligt i Sverige."

Spektakulärt.se :
"Wikanders bok känns proffsig i allt från omslag till språk och handling. Wikander har flera olika lager i sin historia och ställer flera dagsaktuella etiska spörsmål i en trevliga fantasyform. Allt känns väldigt genomarbetat, proffsigt och filmiskt."


Bloggen "Du är vad du läser":
"Serafers drömmar är första delen i en planerad trilogi med den gemensamma titeln "Stjärnan, gryningens son" men jag tycker att den även lyckas bra att stå på egna ben som en tämligen avslutad berättelse även om den helt uppenbart öppnar för en fortsättning.

Det här är den första bok jag läser av Ola Wikander (även om jag har hans I döda språks sällskap stående i hyllan), och det var en mycket trevlig bekantskap. Jag ser fram emot nästa del i serien!"

Bloggen "The Curious Case of the Books"/Rastlösheten:
"Den känns fruktansvärt påläst och smart, klassisk samtidigt som den är egen. Även om mycket av det man kan förvänta sig av god fantasy finns med i den så finns det även överraskningar som man inte kunde föreställa sig. Skall bli mycket spännande med fortsättningarna."

Borås tidning:
"Miljön är ett slags högteknologiskt 1700-tal med teknik från flera perioder, verkliga och påhittade. Blandningen blir förvirrande ibland, men också levande och utmanande, liksom den stora gråzonen mellan ont och gott. [...]
Jag uppskattar verkligen att läsa avancerad fantasy för vuxna och på svenska. Wikander, akademiker som främst forskar på utdöda språk och bibeln, har detaljer att slipa på och en utmaning att ta sig an, men det är lovande att Serafers drömmar bara är första delen av en trilogi."

Bloggen SocialistSimon:
"Jag gillar helt klart stämningen. [...] Jag rekomenderar verkligen den här. Den är skön och tankeväckande, utmanande och underhållande. Kom ihåg; "Man skall alltid lyssna på serafers drömmar." "

Helsingborgs Dagblad/Landskrona Posten:
"Ola Wikanders fantasydebut Serafers drömmar är en svartsynt civilisationskritik kombinerad med grekiskt ödesdrama.
I syfte att undvika den mörka framtid som förutspåtts människosläktet skapar makthavarna med teknologins hjälp just det monstrum som besannar profetian.
Tanken är utmärkt, och Wikander tar hem poängen med viss bravur, inte minst eftersom han lyckas upphäva alla självklara gränsdragningar mellan godhet och ondska. Alla har sina, någorlunda begripliga, motiv."


"Anne-Lises favoritläsning 2012" hos En Annan Bokhandel:
"Årets fantasy:
Ola Wikander – Serafers drömmar
En bok som lyckats fånga själva essensen av fantsygengren; detta med hjälp av religion, filosofi och äventyr. Det tog mig ett bra tag att faktiskt tycka om boken, men jag vill läsa nästa nu!"


Bloggen "(F)undringar och läserier" :
"Serafers drömmar av Ola Wikander är en ovanlig fantasyroman. Det är sällan man ser så mycket fokus på etiska och moraliska frågor i en roman med bevingade människor i huvudroller. Dessutom återspeglas Ola Wikanders gedigna kunskaper i historia och språk i texten, i olika referenser och bilder. Detta tillsammans med ett skeende som är spännande och sammanhängande ger en mycket god läsupplevelse. Boken är den första i en planerad trilogi, och jag hoppas att nästa håller samma klass."

Täby bibliotek:
"Vill du läsa en både sorglig, rolig och hemsk bok så skulle "Serafers drömmar" vara den rätta. [...] Boken var mycket bra för att man kom huvudpersonerna nära, man kunde känna igen sig i känslor och det var mycket bra beskrivet allt omkring och personerna som berättelsen handlar om. Känslorna jag fick var mycket starka och det kändes som att jag var där med seraferna och bibliotekarien."

Bloggen "Litteraturhets" :
"Världen i Serafers drömmar är en underbart egen blandning av klassisk fantasy, 1700talsteknologi och högteknologi där de onda mekaniska kattmänniskorna lätt är mina favoriter. Jag får lite vibbar åt China Miévilles Perdido Street Station-hållet, Dômweld är världens centrum och en gigantisk stad. Men till skillnad från i Miévilles bok, och i Kerubis ovan, är det inte staden som är huvudpersonen utan det är Kwanzo. Det är hur som helst en helt fantastisk värld som porträtteras och jag hoppas att fortsättningen inte dröjer allt för länge."


2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken otroligt vacker titel på boken! Dessutom verkar det vara en intressant och spännande berättelse, men jag skulle kunna läsa den bara för titeln! :-D

Ola Wikander sa...

Tackar! Jag är rätt nöjd med titeln själv. Från början var den lite annorlunda, men jag ändrade till den nuvarande under arbetets gång.