fredag 10 juli 2009

Offensiva Åseda

Ett verkligt inferno har erupterat ut i Ronneby idag, nämligen den lokala marknaden. Av språkligt intresse är månne ett ord jag stötte på på en vagn, nämligen fyrledssammansättningen "Älgskadefondföreningen". Vad ger ni mig för det?

Och sagda älgskadefondföreningsvagn (fem led!!) kom för övrigt från Åseda, en liten ort i Småland där jag har släkt på min mors sida. Jag har sedan många år en teori om att det på varje hundratal människor finns minst två som har något att göra med denna tämligen mikroskopiska plats (som för övrigt kallar sig "Offensiva Åseda" på en stor skylt vid infarten). Det är verkligen osannolikt hur ofta jag stöter på referenser till stället - hög som låg, rik som fattig - många har någon bisarr koppling till Åseda. Stället är väl helt enkelt offensivt, eller något...

4 kommentarer:

Irene sa...

Deras gräddost är iaf inte särskilt offensiv …

jssfrk sa...

Både jag och min bästa vän (båda stockholmare) har släkt på mödernet i Älghult i Åseda kommun. Så din tes tycks hålla även om man rör sig utanför din bekantskapskrets.

jssfrk sa...

Och med Åseda kommun menar jag förstås Uppvidinge kommun.

Ola Wikander sa...

Haha, det där med Uppvidinge är roligt. Så vitt jag förstår var det Åseda och Lenhovda som inte kuna komma överens om vilken av de två "centralorterna" som skulle ge namn åt kommunen, så det fick bli Uppvidinge. Lite som Camberra!