fredag 2 maj 2008

'Ayin

Ett av de mest karakteristiska ljuden i de semitiska språken - och likaså för många det svåraste att lära sig uttala - är 'ayin (eller 'ayn som det heter på arabiska). För en del talare av andra språkgrupper låter detta ljud nästan som ett slags kräkning eller kväljning, men jag hör till dem som verkligen tycker att det är vackert och skönt att lyssna till. Alltså, en liten handledning i hur man uttalar detta ljud, en tonande faryngal frikativ (eller ibland en faryngaliserad glottisklusil):

1) Spänn musklerna så långt ned i svalget du kan. Dra samman och pressa ihop.
2) Säg ett a-ljud, så långt ned och gurglande som det bara går - nästan som när doktorn undersöker din hals med en sådan där lustig liten pinne.
3) Känn hur hela kroppen vibrerar av det vackra ljudet.

Vips - nu kan du säga vackra ord som mu'allim ("lärare" på arabiska) och ra'am ("åska" på hebreiska, med det mest klassiska uttalet). I synnerhet i exemplet ra'am får ljudet verkligen åskdånets dunder att höras! RA'AM!

2 kommentarer:

Matti sa...

Alltid lika fascinerande med skriftliga beskrivningar av språkljud. Du har inte möjligtvis tillgång till en mobiltelefon med diktafonfunktion? Du kunde lägga upp en pedagogisk mp3. Jag måste bara få höra hur det verkligen låter.

Ola Wikander sa...

Ingen diktafon just nu, men om du vill lyssna kan du ju ladda ned ljudexemplet från http://en.wikipedia.org/wiki/Voiced_pharyngeal_fricative - det är inte helt perfekt men ger en fingervisning. Om du lyssnar på inläsningen av hebreisk Bibel som jag rekommenderade några poster tidigare kommer du att höra väldigt vackra 'ayin lite då och då i texten: http://www.mechon-mamre.org/p/pt/ptmp3prq.htm .