fredag 15 juni 2012

Grekiskan i Göteborg!

Nu hotas återigen de klassiska språkstudierna. Vid Göteborgs universitet planerar man nu att lägga ned undervisningen i klassisk Grekiska, fornkyrkoslaviska samt ryska och italienska. Grekiskan - ett av den västerländska idéhistoriens grundspråk - kommer alltså kanske inte längre att kunna studeras i Göteborg. Tragiskt. Mer än tragiskt. Vilken språklig kultur som hotas i Göteborg! Måtte man inte låta besparingsivern radera ett sådant arv!

Vad gäller vikten av studier i klassisk humaniora citerar jag vad jag själv skrivit i artikeln "Antihumanismens spöke":

Men vad har då humaniora för värde? De ger ju inga rymdfärder, telefoner eller mediciner. De skapar ingen tydlig avkastning i statsfinanserna (även om den faktiskt ofta kan visa sig göra det indirekt). De bär inga vita rockar och ger sällan nobelpris. Så vad är egentligen deras raison d'être? Svaret är naturligtvis enkelt. Den humanistiska bildningen och forskningen är kunskapen i inget mindre än det som gör människan till människa. De som forskar i människans särart, hennes specifika väsen och varande är inte evolutionsbiologerna - utan humanisterna. Det en humanist studerar - mänsklighetens kulturer, tankar, filosofi, berättelser, religioner, lämningar och språk - är just de ting som skiljer människan från alla andra varelser på vår planet. Det den humanistiska forskningen studerar är därför i förlängningen själva mänsklighetens natur. Förr oss som är födda till människor borde knappast något större finnas.


Läs om vad DN skriver - och läs grecistiske bloggvännen Venanzios utmärkta brev till universitetsadministrationen! Jag skall själv skriva ihop något om detta under kvällen och morgondagen, hade jag tänkt.

Det finns en namninsamling mot denna oövertänkta och oroande  utveckling. Gör din röst hörd, säg att du vill ha grekiskan och de andra språken kvar! Här är den!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Glöm inte, att Werner Heisenbergs far var bysantinist!

Evie Coussé sa...

Hej,

Språkdebatten försätter med en debattkväll vid Göteborgs Universitet, den 28 november 2012, kl. 18-20, i Stora Hörsalen (Campus Näckrosen, Renströmsgatan 6).

Mer information på https://www.facebook.com/events/111548522342352/eller http://sprak.gu.se

Välkomna!

För arrangemangskommittén,
Evie Coussé