söndag 8 februari 2009

IWAKAN

Detta helt underbara artikelabstract kunde jag bara inte undanhålla er. Det handlar om den särskilda, ganska obehagliga, känsla man drabbas av när man stiger på en rulltrappa som inte rör sig. Uppenbarligen har de finurliga japanerna kommit på ett särskilt ord för denna känsla av antiklimax (ordet "antiklimax" blir här ett särskilt skämt, som grekiskkunniga läsare kommer att ha roligt åt!). Ordet är iwakan, och artikelns författare har forskat på hur denna känsla uppstår rent psykomotoriskt. Abstractet innehåller också lite underbar engrish, eller vad sägs om detta?:

When we step in stopped escalator, we strongly feel odd sensation called "IWAKAN" in Japanese.

Och tack till Sara för att med sitt örnöga ha uppmärksammat mig på detta ord!

7 kommentarer:

Martin sa...

All your escalator are belong to us!

Och tack för ett schysst föredrag igår!

Ola Wikander sa...

You have no chance to survive make your time!

Kul att du kom - trevligt att ses!

Martin sa...

Jag har lagt upp några tankar om det du sade på min blogg.

http://scienceblogs.com/aardvarchaeology/2009/02/ola_wikander_and_fictional_bei.php

Ola Wikander sa...

Tackar! Intressant diskussion det där - jag skulle nog dock hålla med om den kommentator på din blogg som påpekar att gudars "väsen" på definition är en "emisk" fråga och alltså ankommer på de troende att definiera. Och uppenbarligen såg varken Baal- eller Jhvh-dyrkarna gudarna som identiska, varför det vore lite förmätet av oss att göra det, skulle jag säga.

Martin sa...

Men den sortens etisk tvångsidentifikation av mytologiska gestalter gör ju mytforskare fem gånger om dagen. (Även om du personligen är oskyldig.)

Ola Wikander sa...

Jag är inte så säker. På Eliades tid var ju den sortens identifikationer vanliga, men jag skulle säga att de är mindre populära idag. Söndring tycks snarare vara tendensen än sammanslagning, om något.

Anonym sa...

Någon - jag tror det var Carles Tilly - sa att akademiker kan delas in i "splitters" som menar att allt är olika, och "lumpers" som menar att allt är samma sak. "Splitters" verkar ha övertaget nu, säger du. Men det vänder snart - det är det akademiska spelet går ut på.