onsdag 17 juni 2009

Uninvited

Var det någon mer än jag som på det glada 80- och tidiga 90-talet spelade den gamla mac-klassikern Uninvited (ett mycket suggestivt och bitvis något obehagligt peka-och-klicka-äventyr på skräcktema)? Jag älskade det förbannat omöjliga spelet, med den onda zombiedamen, den klingande "I've got you"-dödskallen och - värst av allt - den lille impen som sprang förbi med sin förbaskade nyckel. Och att det bespökade husets gamle "master" hade hetat Crowley var också en lustig referens.

Naturligtvis fanns det lite paleolingvistik i spelet också. Man kunde lära sig små praktiska trollformler från murkna papyrer som man hittade här och där. Dessa formler var klassiska:

Instantum illuminaris abraxas!

(underbart kvasilatin, eller hur? Man orsakade blixtar när man uttalade dessa ord, i alla fall)

och

Specan heafod abraxas!

(rena anglosaxiskan, eller ja, anglosaxiska utan böjningar. Specan betyder "tala", alltså speak, och heafod är "huvud". Besvärjelsen fick mycket riktigt skulpterade huvuden och annat liknande att börja lägga ut texten. Mycket praktiskt.)

Ordet abraxas (även känt som abrasax) förekommer ofta i de antika magiska papyrerna (Papyri Graecae Magicae). Mycket praktiskt är att dess numerologiska värde är 365. I vissa gnostiska riktningar blev det namnet på ett slags gudaväsen, som avbildas med basiliskliknande kropp och två ormar som ben. Jag har länge misstänkt att denna gestalt åsyftas i Current 93's ytterligt gnosticerande låt They Return to their Earth i textraden Serpent's feet are the motion.
En annan rolig språklig kommentar är att personen jag en gång i lågstadiet fick spelet av inte kunde uttala titeln, utan återgav den som Unduladvig. Vilket språk är det, månne?

4 kommentarer:

Martin sa...

Klart vi spelade Uninvited! Jag och min kompis löste det till och med.

Det finns en rolig Life of Brian-inspirerad bok i spelet som heter "The Relentless Babblings of the Darkmire Soothsayer". Vi översatte detta till "Ondträsk-oraklets Obönhörliga Oratorier".

Kompisen blev sedermera doktor i formell logik. Så kan det gå!

Ola Wikander sa...

Inte illa att ni knäckte det - det var ju ganska mycket trial and error där - fast väldigt bra stämning!

Irene sa...

Sedan säger folk fortfarande att spel fördärvar :-)
Har du sett omd et finns "återuppstått"? Många gamla spel har ju blivit uppiffade så att man ska kunna spela dem även i dagens kvicka burkar.

Ola Wikander sa...

Jo, det gjordes om jag minns rätt en uppdaterad PC-version som jag tror man kan få tag på. Den var i färg, dock, vilket förtog något av den onda stämningen.